08 February 2012

Tutorial : Cara Letak Header Kat Blog

Assalamualaikum

hye ebelibadih(!) ok.Atiey nak teach korang cmna cara nak letak header kat blog?apa tu header? tak tau? yang ada gambar besau2 tu..yang ada word tuh..dah tau? nih sepcial untuk new blogger la yg still blur blur cmna nak letakkan header kat blog dorang.tutor nih di request oleh blogger yang bernama Adore The Sunshine.sebelum tuh,korang mestilah dah ada header dulu baru dapat upload kan..tak tau nak wat header transparent?klik SINI.

dah ada header?lets go(!)

1.login > dashboard > design 
dekat atas sekali bawah navbar tuh,ada bahagian nama blog korang kan..contoh macam ni


dah jumpa? pastu klik "edit" kat tepi tuh.akan kuaq benda nih


korang klik "choose file" & upload gambar header korang.
dah selesai upload sampai header korang terpampang kat depan mata bulat korang tuh,korang tengok kat bawah tu lah yang Atiey boxkan kaler merah tuh.korang klik button no 2 tuh.buat macam Atiey.dah?Save terus...

Selamat Mencuba >.<



8 comments:

  1. woo..cepatnya atiey dah postkan tutorial nie..TQVM.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atiey..ni yang lame punye blog..bleh x tolong saye yang baru sket..sebab yang baru x ade layout..ade template jeh...tu pon tempat nak isi blogskin..

      Delete
  2. kak atiey... cmner nk tukar blog baru ker design lama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. means,yang dashboard tu ek?rasanya dah tak leh nak tukar ke design lama ag dah sebab hari tu akak pon dah ada baca notis yang interface blog ni akan bertukar ke design yg baru.sebab dulu if nak tukar ke interface lama,masih ada kat setting.tp sekarang dah tak ada dah =.=' so,kena belaja guna yang baru nih :)

      Delete
  3. maaf dik nk tanya..akak nk br nk buat blog, pastu dh letak gambar pada header tu..mcm mana nak remove gambar tu ye? x jumpa pulak tempat yg mula2 buat hari tu..pening2..maklum org tua tp baru nak blajar..hehe

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. cantik blog...jemput ziarah blog saya

    ReplyDelete

Assalamualaikum..
Sila Tinggalkan Jejak Anda Di Sini Ye..
Senang Untuk Atiey Jejak Anda Balik :)
Tinggalkan SATU Jejak Pun Jadilahhh ! Hehe